Ciprian Şancu

Ghid montan, instructor de schi autorizat


Aici, ar trebui să fie despre mine dar, vreau să fie și despre munte, pădure, aer curat, sport și voie bună. De ce? Pentru că ȋn cei peste 40 de ani petrecuți ȋn preajma naturii am ȋnvătat cȃt de benefică este chiar și o plimbare printre atȃtea și atȃtea minunății. Natura și toate ființele care trăiesc ȋn ea, conspiră la bunăstarea noastră fizică și sufletească. Fără niciun interes. Doar pentru noi.

Ai simțit vreodată vibrația pădurii, energia stȃncilor sau a unei coline pline cu flori dar și curgerea parcă mai lentă a timpului? Poate da, poate nu… Ȋn orice caz, ar trebui să ȋncerci! La sfȃrșitul zilei, te vei simti un alt om, mai fericit, mai liniștit, mai puternic și cu energia necesară unei noi săptămȃni de lucru la birou.

Da, este o invitație de renunțare la zona de confort! Aici ne ȋntȃlnim cu realitatea pe care suntem nevoiți să o acceptăm așa cum este – nu vom putea controla temperatura aerului și nici ora apusului iar atunci cȃnd urcăm un munte sau schiem o pantă, mușchii ne vor durea. Toată această renunțare la confort, pe mine personal, mă face să mă simt bucuros și plin de viață. Dar mai știu și că toate simțurile ȋmi sunt vii și pentru că orice neatenție, orice pas nepotrivit poate cauza neplăceri. Muntele rămȃne tot acolo și, dacă nu sunt condiții prielnice pentru o drumeție sau pentru o tură cu schiurile, intervine o altă renunțare și anume, abandonarea orgoliului personal. Consider că o zi reușită ȋn natură este aceea ȋn care seara, ȋnainte de culcare, mulțumesc din toată inima Universului și adorm fericit cu gȃndul la următoarea revedere cu muntele, pădurea, natura…

Sunt născut ȋn Brașov pe 27 septembrie 1974 și am copilărit pe drumul către Poiana Brașov, lȃngă pădure, la baza unui deal. Fie vară fie iarnă, ȋmi plăcea să fiu afară cu prietenii, să batem mingea, să ne dăm cu bicicleta, să schiem sau să patinăm dar și să facem năzbȃtii că doar așa ȋi stă bine unui copil.

Pe la 4 ani, am primit cadou de la părinți, prima bicicletă și prima pereche de schiuri iar de atunci cele două sporturi sunt parte a vieții mele. Ȋmi aduc aminte de prima excursie cu mama și tata pe Piatra Mare. De fapt, țin minte starea de euforie pe care o aveam ȋn acea zi. Și așa a ȋnceput totul.

Brașovean fiind, am avut privilegiul de a fi lȃngă munți și lȃngă pȃrtiile de schi din Poiana Brașov. Ȋmi aduc aminte că plecam la schi cu autobuzul de ora 7:30 ca să fiu primul la coadă la telecabină și mai reveneam acasă după ora 17, sub privirile mirate ale bunicilor care nu ȋși puteau imagina cum de rezistam atȃt. Dar, aceasta este pasiunea! Cȃnd faci ceea ce ȋți place, uiți de foame și de tot.

Anii au trecut, am slujit țara ca ofiter ȋn Aviația Militară pȃnă ȋn 2005 apoi, am ȋnceput o carieră ȋn IT, pe care o continui și azi dar, la pasiunea pentru natură și sport nu am renunțat niciodată.

Din 2014 sunt instructor de schi acreditat iar din 2016 ghid montan autorizat. Predau schi alpin ȋn Poiana Brașov oricui dorește să ȋnvețe sau să se perfecționeze. Lucrez cel mai mult cu copii, ei fiind mai curajosi, se pare. Practic schiul de tură din 2011 și ȋmi place să merg să schiez Făgărașii, Bucegii, Piatra Craiului, Ciucașul, Postăvarul. Ȋmi place să schiez pe zăpadă proaspăt ninsă dar și pe văile de abrupt din Bucegi sau Crai.

Fie că ies la o tură de freeride sau la una de schi alpinism, mă simt viu și liber. Și mi-ar plăcea să vă ajut și pe voi să vă bucurați de tot ceea ce are să ne ofere această minunată țară a noastră – Romȃnia.